Poulipòdi(-mejansié)
Polypodium interjectum
Polypodiaceae
Nom en français : Polypode intermédiaire.
Descripcioun :Aqueste poulipòdi-mejansié trachis dins li roucas séusous souto li bos o dins li gaudre, valènt à dire dins de relarg umide. Se dis mejansié pèr-ço-qu'es un pau entre Polypodium cambricum e Polypodium vulgare. Pamens fai de foundo mai grando e toujour dous cop mai longo que larjo. Après, au contro de P. cambricum, a de soro sènso péu (parafiso). Pèr la bèn destria fau regarda lis espourange au microuscope (x 100) pèr verifia que i'ague pas mai de 10 celulo à l'assiso mecanico.
Usanço :Couneissèn pas d'usanço particuliero pèr aquelo planto. Fabrico d'acide filicinico ço que ié douno uno óudour de champignoun. Escriéure au site se n'en sabès mai.
Port : Pichoto planto lignouso
Taio : 15 à 30 cm
Fueio : Foundo
Tipe bioulougico : Emicriptoufite
Cicle bioulougico : Planto renadivo
Gènre : Polypodium
Famiho : Polypodiaceae
Ordre : Polypodiales
Coulour de la flour :
Ges de flour
Petalo : ges
Ø (o loungour) flour : Ges de flour
Flourido :
Autouno - Ivèr
Sòu : Si
Autour basso e auto : 0 à 1700 m
Aparado : Noun
Setèmbre à mars
Liò : Roucas
- Gaudre
Estànci : Mesoumediterran à Mountagnard
Couroulougi : Éurasiatico
Ref. sc. : Polypodium interjectum Shivas, 1961
Grasseto
Valerianella discoidea
Caprifoliaceae Valerianaceae
Àutri noum : Douceto, Greisseto, Pan-froument, Pan-dóu-bon-Diéu.
Noms en français : Doucette discoïde, Mâche à disque.
Descripcioun :La grasseto trachis dins li tepiero seco, lis ermas e l'areno proche de mar, ounte flouris à la primo. Es uno pichoto planto de l'an, proun ramificado, que douno d'èr à sa cousino la douceto. Fai de flour roso. Se recounèis e se destrìo dóu passeroun, Valerianella coronata emé si courouno dóu calice clafis de péu (vèire la fotò à man drecho).
Usanço :Dèu agué li mémi prouprieta que la douceto. Èi peréu uno bono ensalado champanello.
Port : Erbo
Taio : 5 à 20 cm
Fueio : óupousado
Tipe bioulougico : Teroufite
Cicle bioulougico : Planto de l'an
Gènre : Valerianella
Famiho : Caprifoliaceae
Famiho classico : Valerianaceae
Ordre : Dipsacales
Coulour de la flour :
Roso
Petalo : 5
Ø (o loungour) flour : 1 mm
Flourido : Printèms
Sòu : Ca
Autour basso e auto : 0 à 700 m
Aparado : Noun
Remarco : Ensalado champanello
Abriéu à jun
Liò : Tepiero seco
- Champ
- Sablo
- Ermas
Estànci : Termoumediterran à Subremediterran
Couroulougi : Estenoumediterrano
Ref. sc. : Valerianella discoidea (L.) Loisel., 1810